Lidt om Pernille

  • Pernille Stensgaard er Københavnerekspert
  • Forfatter til en række bøger om København og københavnerne, heriblandt coffee table-bogen “Københavnerne”.
  • Journalist hos Weekendavisen
  • Har stor passion for mad og madlavning
  • Bryder sig meget lidt om jordskokker

 

Hvor bor du?

Jeg bor i København lige ved Nørre Farimagsgade ovenpå en parykforretning. Ikke langt fra Torvehallerne som er et skønt sted at handle, og nok det tætteste vi kommer på de indkøbsmuligheder, vi ser i udlandet.

 

Hvad er god mad for dig?

For mig er god mad, når der er lagt en masse omsorg i tilberedningen, og man kan mærke, at den person, der har stået for det, hele tiden har været omkring det og ikke ladet kartoflerne koge helt ud.

 

Hvilket barndomsminde om mad står særlig tydeligt frem for dig?

Min mor var helt vidunderlig i et køkken, og vi fik altid virkelig god mad. I min dagbog, fra da jeg var barn, har jeg hver dag skrevet ned, hvad vi har fået at spise, så det har betydet rigtig meget, og været noget jeg har glædet mig til. Men hvis jeg skal vælge én ting, skal det nok være kylling med rabarber og agurkesalat. På den tid var kød en luksus, og ikke noget man spiste i de mængder, som vi ser i dag.

 

Hvad har på det seneste været din bedste madoplevelse?

Jeg var for nyligt ved Vadehavet, og det var den vildeste oplevelse. Her kunne man bukke sig ned og samle friske østers op og åbne dem, mens man stod der i vandet. De lå over det hele og smagte skønt. Det var første gang, jeg har oplevet at fange min egen mad. Det skal man simpelthen opleve.

 

Hvad er det bedste ved København?

At den er fredelig, og det man på engelsk ville kalde livable. Det er en by, som er mulig at bo i. I modsætning til mange andre storbyer er København en by, som man trives i, det er en by, som er let at komme rundt i, et sted hvor mennesker respekterer hinanden, og der er plads til livet. Det er ting, som vi ikke til dagligt sætter pris på, for det gør man ikke, når man er vant til, at tingene bare fungerer.

 

Hvordan er københavnernes madvaner?

Københavnerne længes i virkeligheden efter livet på landet. Det ser man blandet andet, når man kigger ind i deres køleskab, som indvendigt nærmest skal være beklædt med jord og så økologisk, som det kan blive. Det samme gør sig i øvrigt gældende for indretningen. De der dyreskind, som ligger slynget over stole alle steder, urban gardens og meget andet er jo en klar længsel efter naturen. Ja, man ser det jo faktisk også tydeligt i indretningen her i restauranten.

 

Hvordan har københavnernes madvaner ændret sig?

Der er jo sket utrolig meget, siden Danmarks første cafe, Cafe Sommersko, åbnede i Kronprinsensgade i 1976. På dette tidspunkt var København en beskidt by, hvor det primært var de dårligere stillede borgere, som boede her. Alle børnefamilierne flygtede til forstæderne, så snart de fik råd. Der fandtes hverken sushi, gadeservering eller take-out. Det der var, var grillbarer, hvor man kun lige behøvede at stikke hovedet ind og spørge, hvad klokken var, før man lugtede som en halv ørn med bjælker. Det var et helt andet gadebillede, end det vi kender i dag. Byen forandrede sig for alvor, da pengene kom til i slutningen af 90’erne og starten af 00’erne. Nu er der jo højtuddannede, studerende og børnefamilier over alt.

 

Hvilken del af København er din favorit?

Det må være Sydhavnen. Det er et af de få steder, hvor der stadig findes uopdagede kroge med hemmeligheder, som gør det vanvittig interessant at gå på opdagelse. Derudover er det nok det eneste sted, hvor man stadig kan skimte en del af det gamle København og møde nogle af de gamle københavnere.

 

Hvis København skulle have en signaturret, skulle det være?

Jeg synes, det ville passe rigtig godt med et rigtig lækkert stykke smørrebrød. Måske noget med nogle nye kartofler, en hjemmerørt mayonnaise og friskklippet purløg.

 

Pernilles ret:

Pernille Stensgaard elsker selv at lave mad og kan næppe forstille sig noget mere kedeligt end en leverpostejmad til aften, selv om børnene er flyttet hjemmefra. Derfor var vores køkkenchef Rasmus næsten heller ikke til at skyde igennem, da Pernille nævnte, at hun var vild med alting råt, og meget gerne med den ferske smag, som hun lige havde oplevet med østers fra Vadehavet. Derudover var ingredienser som fersk fisk, agurk, dild og friske ærter blandt favoritterne, hvorfor de selvfølgelig er blevet en del af denne Månedens Kjøbenhavner-ret.